Publicatii

CECCAR

 

O nouă ediție a lucrării „Sinteze, exemple și studii de caz pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat”, disponibilă la filialele CECCAR din întreaga țară

 

CECCAR, prin Institutul Naţional de Dezvoltare Profesională Continuă, vine în întâmpinarea candidaţilor la examenul de aptitudini cu o nouă ediție a lucrării „Sinteze, exemple și studii de caz pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat”, un ghid util pentru testarea și aplicarea cunoștintelor dobândite în cursul stagiului.
Ediția a doua, revizuită, a lucrării oferă un material restructurat, adaptat cerințelor cititorului modern, și actualizat cu legislația în vigoare.
Volumul este disponibil spre vânzare la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 80 de lei.
Promovarea examenului de aptitudini este o provocare pentru orice stagiar, deoarece domeniile de competenţă evaluate sunt vaste, corelate şi supuse unei dinamici determinate atât de evoluţia mediului de afaceri şi a nevoilor acestuia, cât şi de modificările frecvente ale cadrului legal. Parcurgerea programului naţional de stagiu creează premisele promovării cu succes a acestui examen.
Dacă examenul de acces la stagiu a avut ca rol principal verificarea cunoştinţelor de specialitate obținute de candidaţi în etapa de formare iniţială (universitară), examenul de aptitudini este o probă a capacităţii acestora de a selecta din matricea de cunoştinţe şi competenţe dobândite elementele necesare realizării unor sarcini care simulează situaţii reale.
Prin intermediul acestei publicații, candidaţii se pot familiariza cu posibilele modele de subiecte de examen, cele mai multe dintre acestea având cerinţe multiple (o bază de date şi mai multe sarcini de rezolvat). Cerinţele formulate în tematica examenului de aptitudini au în vedere, pe lângă exigenţele examenului de acces la stagiu, şi un set consistent de cerinţe care derivă din valoarea adăugată pe care o reprezintă cunoştinţele şi competenţele dobândite pe parcursul celor trei ani de stagiu.

Cuprinsul lucrării poate fi consultat aici.

 

Ghidul pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, disponibil acum și în ediție electronică

 

Tu îți dorești o carieră de succes, noi îți oferim șansa! Pentru a crește șansele celor care urmăresc angajarea în domeniul financiar-contabil, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), organism profesional înființat în urmă cu aproape o sută de ani, oferă șansa obținerii calificărilor de expert contabil și de contabil autorizat. Care este primul pas pentru a obține una dintre calificări? Susținerea și promovarea examenului de acces. Când are loc sesiunea extraordinară a examenul de acces? În zilele de 5 și 6 decembrie 2020.

Totodată, CECCAR pune la dispoziția celor interesați să urmeze o carieră în domeniul financiar-contabil și ediția electronică a Ghidului pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, ediția a IX-a, revizuită, singurul ghid acreditat de organismul profesional pentru pregătirea candidaților la acest examen.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiu

Tu îți dorești o carieră de succes, noi îți oferim șansa! Pentru a crește șansele celor care urmăresc angajarea în domeniul financiar-contabil, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), organism profesional înființat în urmă cu aproape o sută de ani, oferă șansa obținerii calificărilor de expert contabil și de contabil autorizat. Care este primul pas pentru a obține una dintre calificări? Susținerea și promovarea examenului de acces. Când are loc examenul de acces? În zilele de 2 și 4 octombrie 2020.

Totodată, CECCAR pune la dispoziția celor interesați să urmeze o carieră în domeniul financiar-contabil Ghidul pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat, ediția a IX-a, revizuită, singurul ghid acreditat de organismul profesional pentru pregătirea candidaților la acest examen.

Lucrarea conține informațiile necesare în vederea asimilării cunoștințelor cerute pentru accesul la profesie, structurate în studii de caz și întrebări acoperind cele șapte discipline de examen (contabilitate, fiscalitate, drept, audit, evaluarea economică și financiară a întreprinderilor, doctrina și deontologia profesiei contabile, expertiză contabilă), fiind prezentate, totodată, baza legală și modalitățile de rezolvare. Candidații se pot familiariza cu modele de subiecte de examen și, în același timp, își pot reîmprospăta cunoștințele esențiale pentru a promova examenul de acces la stagiul de 3 ani.

Materialul cuprins în ediția 2020 a Ghidului, revizuită, a fost actualizat cu modificările legislative relevante în domeniile de studiu și adaptat cerințelor de lectură ale unui cititor modern, fiind mai accesibil și mai ușor de înțeles.

În plus, începând de anul acesta, achiziționarea Ghidului de către persoanele care se înscriu pentru susținerea examenului de acces le oferă acestora beneficiul de a participa gratuit la cursurile de pregătire pe care CECCAR le organizează. Cursurile ajută la aprofundarea tematicii și la o mai simplă familiarizare cu cerințele examenului.

Parcurgerea programelor de pregătire premergătoare examenului, organizate de CECCAR, precum și utilizarea ca suport de studiu a publicațiilor emise exclusiv de Corp sunt pași esențiali în asimilarea cunoștințelor necesare în vederea promovării acestui examen.

Ghidul este disponibil spre vânzare la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 85 de lei.

„Managementul performanței”, o nouă publicație care vine în sprijinul stagiarilor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pune la dispoziția stagiarilor o nouă publicație de mare utilitate – Managementul performanței.

Lucrarea, realizată de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, Daniela-Nicoleta Sahlian și Cleopatra Șendroiu, analizează în opt capitole cele mai importante aspecte referitoare la managementul performanței, precum măsurarea performanței, analiza cost-volum-profit și performanța și decizii manageriale pe termen scurt bazate pe costuri.

În capitolul introductiv – Managementul performanței: măsurare și control – este explicat conceptul de performanță și sunt definite concepte precum performanța organizațională, responsabilitatea socială corporativă, măsurarea performanței organizaționale, indicatorii-cheie de performanță și controlul performanței.

În Capitolul I (Măsurarea performanței prin metoda Activity Based Costing) se prezintă istoricul și cauzele costurilor pe procese, organizarea calculației costurilor pe procese, variante ale calculației costurilor pe procese, pentru ca, în partea de final, să fie abordată folosirea metodei ABC în analiza rentabilității clienților. Cel de-al doilea capitol, intitulat Măsurarea performanței prin metoda costurilor-țintă, aduce în discuție caracteristicile și necesitatea acestei metode, obiectivele și etapele de parcurs, fiind detaliată metodologia determinării costurilor-țintă și prezentate exemple privind aplicarea acestei metode.

Expertiză contabilă, o nouă publicație care vine în sprijinul stagiarilor, disponibilă acum la filialele CECCAR

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a lansat o nouă publicație de mare utilitate, destinată îndeosebi stagiarilor din anul III – Expertiză contabilă.
Lucrarea, realizată de lect. univ. dr. Sergiu-Bogdan Constantin, cadru didactic la Academia de Studii Economice din București, și Florentina Pantazi, expert contabil și doctor în științe economice, analizează în patru capitole, așa cum se anunță încă din titlu, cele mai importante aspecte referitoare la expertiza contabilă.
În capitolul I – Abordări conceptuale privind expertiza contabilă – sunt redate aspecte privind conceptul de expertiză contabilă (definiție, trăsături, obiect, reglementări), tipurile de expertize (judiciare și extrajudiciare), persoanele care pot efectua expertize contabile, respectiv Normele nr. 1.044/2010 aplicabile misiunii de expertiză contabilă judiciară.
Articol complet îl puteți consulta în revista CECCAR Business Magazine.

Organisme internationale