Concluziile principale ale conferinței ETAF Simplificare fără diluarea sistemului fiscal al UE
Marți, 3 iunie, European Tax Adviser Federation (ETAF) a găzduit la Bruxelles o conferință cu tema Simplificare fără diluarea sistemului fiscal al UE, la care au participat oficiali UE, experți fiscali și peste 1.600 de participanți online. Președintele ETAF, Philippe Arraou, a deschis evenimentul subliniind că simplificarea fiscală trebuie să conducă la un sistem fiscal mai inteligent, mai clar și mai echilibrat. Primul panel, moderat de Saim Saeed (Bloomberg Tax), a examinat sensul mai larg al simplificării, al voinței politice și al domeniilor-cheie pentru reformă. Maria Elena Scoppio (DG TAXUD) a discutat despre eforturile Comisiei Europene de a simplifica normele fiscale directe și indirecte. Europdeputatul Michalis Hadjipantela (PPE, Cipru) și-a prezentat proiectul de raport privind simplificarea normelor fiscale, punând sub semnul întrebării eficacitatea datelor din DAC6 și insistând pentru reforme mai practice, bazate pe competitivitate. Johan Langerock (consilier al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană) a avertizat împotriva utilizării simplificării ca acoperire pentru dereglementare și a pledat pentru un cadru comun al UE privind stimulentele fiscale și explorarea unei agenții fiscale europene. Reprezentând profesia fiscală, Christian Böke (DStV) a comparat simplificarea fiscală cu metoda lui Marie Kondo, solicitând mai puține reguli care se suprapun, priorități de raportare mai clare și mai multă automatizare. Al doilea panel, moderat de Elodie Lamer (Tax Notes), s-a axat pe complexitatea Directivei privind cooperarea administrativă (DAC). Henrik Paulander (DG TAXUD) a oferit actualizări cu privire la o posibilă directivă DAC10, subliniind simplificarea, o mai bună utilizare a informațiilor și consultarea părților interesate. Philippe Vanclooster (ITAA) a sprijinit obiectivele DAC, dar a criticat sarcina din ce în ce mai mare a conformității, în special în temeiul DAC6. El a solicitat să se facă doar raportarea esențială și să se stabilească praguri minime. Pieter Baert (Serviciul de Cercetare al Parlamentului European) a subliniat sprijinul puternic din partea Parlamentului pentru toate directivele DAC, recunoscând în același timp dificultatea de a simplifica DAC6 fără a-i submina scopul. Grupul a discutat, de asemenea, aspecte precum privilegiul profesional, secretul bancar intern și posibila integrare a propunerii UNSHELL în DAC6. Conferința poate fi revăzută online aici.
Comisia Europeană stabilește o strategie digitală internațională
Comisia Europeană a publicat joi, 5 iunie, o nouă strategie digitală internațională a UE, care prezintă o viziune comună pentru acțiunea digitală externă a UE. Strategia urmărește să aprofundeze cooperarea digitală la nivel mondial, stimulând în același timp competitivitatea UE în domeniul tehnologiilor cheie, cum ar fi inteligența artificială. Acesta stabilește trei obiective principale: – extinderea parteneriatelor digitale internaționale printr-o nouă rețea de parteneriate digitale; – implementarea unei oferte a UE pentru întreprinderi din domeniul tehnologiei care combină investițiile publice cu cele private în inteligența artificială, securitatea cibernetică și infrastructura de încredere și – consolidarea guvernanței digitale globale bazate pe valorile UE. Domeniile prioritare de cooperare includ infrastructura digitală securizată, tehnologiile emergente precum 5G/6G și cuantică, guvernanța digitală care respectă drepturile, securitatea cibernetică consolidată, recunoașterea reciprocă a identităților digitale și platformele online sigure care susțin democrația și viața privată. De asemenea, subliniază importanța sprijinirii țărilor partenere în tranzițiile lor digitale pentru a stimula reziliența globală și creșterea favorabilă incluziunii.
Atelier FISC privind impozitarea sectorului financiar al UE
Marți, 3 iunie, subcomisia FISC a organizat un atelier privind impozitarea sectorului financiar al UE, la care au participat doi experți de la Institutul WIFO, Atanas Pekanov și Margit Schratzenstaller, care au prezentat un studiu viitor pe această temă. Atelierul a servit drept dezbatere introductivă înaintea unui raport din proprie inițiativă care urmează să fie elaborat de eurodeputatul Matthias Ecke (S&D, Germania). În cadrul sesiunii, experții au evidențiat costurile semnificative determinate de fragmentarea cauzată de diferitele regimuri fiscale din sectorul financiar, în special în ceea ce privește diferitele sisteme de scutire de TVA, impozitele pe tranzacțiile financiare, taxele bancare și noile forme de impozitare a profitului neprevăzut. Acestea au oferit o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra măsurilor fiscale existente în sectorul financiar în întreaga UE și în alte jurisdicții. S-a pledat în favoarea progresului către o mai mare armonizare și coordonare a acestor măsuri fiscale în cadrul UE, deși cu prudență. Experții au subliniat necesitatea ca impozitele din sectorul financiar să aibă cea mai largă bază posibilă pentru a reduce la minimum evitarea obligațiilor fiscale și transferul profiturilor, să fie aplicate la rate scăzute și să rămână temporare, având în vedere dovezile actuale limitate privind efectele lor potențiale. Eurodeputații și-au exprimat îngrijorarea că unele impozite din sectorul financiar ar putea fi transferate consumatorilor. De asemenea, au fost formulate îndoieli cu privire la disponibilitatea politică de a realiza o armonizare deplină, ceea ce a condus la sprijinirea unei abordări pas cu pas pentru a avansa în aceste aspecte, o opinie împărtășită de panel. De asemenea, a fost subliniată necesitatea de a trata noile provocări, cum ar fi criptomonedele. Toate prezentările pot fi accesate aici.
Negocierile se reiau cu privire la opinia BEFIT în Parlamentul European
Miercuri, 4 iunie, Comisia ECON a dezbătut proiectul său de opinie fără caracter obligatoriu privind întreprinderile din Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor (BEFIT). Discuțiile au arătat, în general, un sprijin larg pentru propunerea Comisiei, dar au fost necesare opinii divergente cu privire la amploarea armonizării fiscale. Eurodeputatul raportor Evelyn Regner (S&D, Austria) a subliniat că BEFIT nu este doar un dosar fiscal, ci o mișcare strategică către integrarea și echitatea UE, oferind o metodă transparentă și consecventă de calcul al impozitului pe profit pentru marile grupuri de întreprinderi transfrontaliere. Ea a subliniat necesitatea de a reduce fragmentarea fiscală, care denaturează concurența și crește costurile de conformitate, și a subliniat că un cadru armonizat este esențial pentru o integrare transfrontalieră mai profundă. În sprijinul propunerii, ea a propus îmbunătățiri esențiale: reducerea pragului de venituri la 40 de milioane de euro după tranziție, înăsprirea normelor ce reglementează transferul de profituri, revizuirea normelor privind amortizarea pentru a preveni erodarea bazei, acordarea de prioritate stimulentelor bazate pe factori de producție și înlocuirea metodei de repartizare tranzitorie după 2035 cu o formulă bazată pe factori care să reflecte forța de muncă, activele și vânzările. Grupurile politice au termen până la data de 12 iunie să își prezinte amendamentele, înainte de votul în comisie programat pentru luna septembrie.
OCDE publică textul consolidat al standardului comun de raportare
OCDE a publicat luni, 2 iunie, un text consolidat neoficial al standardului comun de raportare (SCR), care include modificările făcute în august 2022, ca urmare a unei revizuiri cuprinzătoare a standardului. Standardul impune jurisdicțiilor să obțină informații de la instituțiile lor financiare și să facă schimb automat de informații cu alte jurisdicții anual. Ca urmare a amendamentelor, domeniul de aplicare al SCR a fost extins pentru a include produse specifice bazate pe monede electronice și monede digitale ale băncii centrale. Au fost făcute revizuiri suplimentare pentru a se asigura că investițiile indirecte în criptoactive, prin instrumente derivate și vehicule de investiții, sunt acum supuse SCR. În plus, au fost aduse amendamente pentru a consolida dispozițiile referitoare la verificarea prealabilă și raportare și pentru a oferi o soluție pentru organizațiile autentice nonprofit.
La 25 iunie are loc o audiere IMCO referitoare la strategia privind piața unică
Miercuri, 25 iunie, în intervalul orar 10.30-12.30, Comisia IMCO va găzdui în Parlamentul European o audiere publică privind noua strategie a Comisiei Europene privind piața unică. Reunind reprezentanți ai Comisiei la nivel înalt, experți din mediul academic și reprezentanți ai mediului de afaceri, evenimentul va examina măsurile-cheie pentru modernizarea guvernanței, eliminarea barierelor transfrontaliere și consolidarea implementării în statele membre. Audierea va cuprinde un discurs principal al profesorului Mario Monti, fost prim-ministru al Italiei și expert renumit în integrarea în UE. Discuțiile de grup se vor concentra pe finalizarea pieței unice – în special libera circulație a bunurilor și serviciilor – și pe îmbunătățirea aplicării legislației pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile care se conformează normelor și consumatorii mai bine protejați. Tratând provocări precum fragmentarea reglementărilor și tensiunile comerciale globale, audierea are ca scop evaluarea situației actuale și a acțiunilor strategice necesare pentru a garanta că piața unică rămâne o piatră de temelie a creșterii economice a UE. Printre speakeri se vor număra Hubert Gambs (DG GROW de la Comisia Europeană), Sophia Zakari (SMEUNITED), Patrycja Gautier (BEUC), Stancikas Alvydas (DG GROW de la Comisia Europeană). Comentariile de încheiere vor fi prezentate de eurodeputatul Anna Cavazzini, președintele IMCO. Programul detaliat este disponibil aici.
Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.