ANAF: Proiectul Procedurii privind depunerea declarației pe propria răspundere privind modalitatea de plată a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, în consultare publică

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională proiectul de ordin pentru aprobarea Procedurii privind depunerea declarației pe propria răspundere privind modalitatea de plată a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, precum și de constituire și executare a garanției. ANAF menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că la 1 septembrie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 864 OUG nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, prin care s-au reglementat următoarele: ● la art. IV alin. (2) emiterea unui ordin al președintelui ANAF prin care să se stabilească un model de declarație pe propria răspundere privind modalitatea de plată a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, precum și termenul de depunere a acesteia, pentru persoanele nerezidente care desfășoară tranzacții pe piața de energie din România; ● la art. IV alin. (7) emiterea unui Ordin al președintelui ANAF prin care să se stabilească procedura și condițiile de constituire și reîntregire a garanției de către persoanele nerezidente care desfășoară tranzacții pe piața de energie din România precum și condițiile de executare a garanției de către organul fiscal competent.

Potrivit Procedurii reglementate prin noul proiect de act normativ, persoanele nerezidente care desfășoară tranzacții pe piața de energie din România au obligația de a depune direct sau prin reprezentant, la organul fiscal central competent în administrarea acestora o declarație pe propria răspundere privind modalitatea de plată a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică. Termenul de depunere a declarației este: a) 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, pentru persoanele nerezidente care operează pe piețele de energie din România la această dată, precum și pentru cei aflați în curs de autorizare; b) 15 zile înainte de autorizare pentru a opera pe piețele de energie din România, pentru persoanele nerezidente care vor fi autorizate începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.