Autoritatea Bancară Europeană a publicat îndrumări cu privire la factorii de risc privind spălarea banilor și finanțarea terorismului

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a publicat îndrumările revizuite finale cu privire la factorii de risc privind spălarea banilor și finanțarea terorismului (ML/TF), adresate instituțiilor financiare și autorităților de supraveghere din statele membre UE. Îndrumările stabilesc factorii pe care întreprinderile ar trebui să îi ia în considerare atunci când evaluează riscul ML/TF asociat unei relații de afaceri sau unei tranzacții ocazionale.

În plus, acestea oferă orientări cu privire la modul în care instituțiile financiare își pot face măsurile de precauție privind clientela mai adecvate și mai proporționale. Acestea urmăresc să sprijine eforturile de supraveghere ale autorităților competente atunci când evaluează caracterul adecvat al evaluărilor, politicilor și procedurilor de risc ale întreprinderilor.

În această versiune revizuită, Autoritatea consolidează cerințele privind evaluările riscurilor individuale și la nivelul întregii întreprinderi și măsurile de precauție privind clientela (CDD). Există noi îndrumări privind identificarea beneficiarilor reali, utilizarea de soluții inovatoare pentru identificarea și verificarea identității clienților și modul în care instituțiile financiare ar trebui să respecte dispozițiile legale privind consolidarea procedurii convenite privind clientela în legătură cu țările terțe cu risc ridicat.

Îndrumările vor fi traduse în limbile oficiale ale UE și publicate pe site-ul ABE. Termenul limită pentru ca autoritățile competente să raporteze dacă respectă îndrumările va fi de două luni de la publicarea traducerilor. Îndrumările se vor aplica la trei luni de la publicarea în toate limbile oficiale ale UE.

Autoritatea bancară europeană (ABE) este o autoritate independentă a UE care are ca obiectiv asigurarea unui nivel eficient și consecvent de reglementare și supraveghere prudențială în întregul sector bancar din UE. Obiectivele sale generale sunt menținerea stabilității financiare în UE și asigurarea integrității, eficienței și bunei funcționări a sectorului bancar.