OCDE a publicat comentariile primite la raportul de progres privind măsura „Amount A” a Pilonului I
Joi, 25 august, OCDE a publicat peste 750 de pagini de comentarii primite de la 71 de contributori la raportul de progres privind măsura „Amount A” a Pilonului I pe care l-a publicat la mijlocul lunii iulie. Raportul de progres conține un proiect cuprinzător al normelor tehnice standard pentru implementarea noului drept de impozitare și recunoaște oficial noul calendar pentru livrarea convenției multilaterale pentru implementarea măsurii „Amount A”. OCDE va organiza o consultare publică la 12 septembrie în format hibrid pentru a discuta comentariile primite de la public.
FATF evaluează măsurile de combatere a spălării banilor din Țările de Jos și Germania
Miercuri, 24 august, Financial Action Task Force (FATF) a publicat Raportul de evaluare reciprocă pentru Țările de Jos. Raportul a concluzionat că măsurile pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului din Țările de Jos generează rezultate bune, dar statul trebuie să facă mai mult pentru a împiedica utilizarea entităților juridice în scopuri infracționale, a consolida supravegherea bazată pe risc și a asigura că sancțiunile pentru infracțiunile de spălare a banilor și finanțare a terorismului sunt proporționale și disuasive. Potrivit raportului, principalele riscuri ale Țărilor de Jos în ceea ce privește spălarea banilor sunt legate de infracțiunile de fraudă și cele legate de droguri, care reprezintă 90% din totalul câștigurilor din infracțiuni de pe teritoriul olandez. Joi, 25 august, FATF a publicat și Raportul de evaluare reciprocă pentru Germania și a concluzionat că statul a implementat reforme semnificative în ultimii cinci ani pentru a-și consolida sistemul. Deși unele dintre aceste noi măsuri generează deja rezultate, Germania trebuie să continue să implementeze reforme și să întreprindă acțiuni pentru a se asigura că există o alocare a resurselor și o prioritizare la nivel operațional pentru a combate fluxurile financiare ilicite, adaugă FATF. De asemenea, coordonarea internă la nivelul celor 16 landuri ale Germaniei reprezintă o provocare, iar coordonarea și consecvența dintre diferitele autorități de supraveghere și aplicare a legii ar trebui îmbunătățite.
Comisia propune să permită Portugaliei și Suediei să aplice rate reduse ale accizelor la carburanți
Luni, 22 august, Comisia Europeană a propus să permită Portugaliei și Suediei să aplice o reducere temporară a ratelor de impozitare naționale pentru anumite tipuri de benzină și motorină utilizate drept carburanți, sub limitele minime de impozitare stabilite de Directiva privind impozitarea. Reducerea temporară s-ar aplica până la 31 decembrie 2022 pentru Portugalia și pentru 3 luni în cazul Suediei. Potrivit autorităților portugheze și suedeze, scopul măsurii este de a diminua prețurile ridicate ale combustibililor asociate consumului de carburanți, generate de actualele evoluții geopolitice și care afectează direct atât gospodăriile, cât și companiile. Date fiind durata scurtă a acestora și „circumstanțele excepționale legate de situația geopolitică însoțite de un preț excepțional de mare al pieței pentru petrol”, Comisia a constatat că aprobările solicitate sunt adecvate și proporționale. Comisia a fost de acord că acestea nu vor denatura competitivitatea sau împiedica funcționarea adecvată a pieței interne, iar reducerea impozitului va compensa parțial costurile crescute la energie. Deciziile trebuie acum aprobate de Consiliul UE.
Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF