S-a publicat studiului Parlamentului European privind reglementarea intermediarilor
Studiul privind „Reglementarea intermediarilor, inclusiv consilierii fiscali, în UE/statele membre și cele mai bune practici din interiorul și din afara UE”, solicitat de subcomisia FISC a Parlamentului European a fost publicat la începutul lunii august. Acesta furnizează o perspectivă asupra cadrului general de reglementare pentru intermediarii fiscali în patru state europene (Irlanda, Țările de Jos, Germania și Italia) și o țară din afara UE (Marea Britanie). „Există suficiente date disponibile pentru a permite identificarea celor mai bune practici cu privire la diferitele forme de reglementare aflate în vigoare la momentul actual”, concluzionează autorii. Așadar, aceștia au sugerat desfășurarea unui studiu mai cuprinzător privind reglementarea în toate statele UE. De asemenea, aceștia au subliniat că, dat fiind faptul că majoritatea promotorilor schemelor de evitare a obligațiilor fiscale sunt consilieri fiscali specialiști deseori din afara sferei organismelor profesionale, poate părea contraintuitivă intensificarea poverii legislative pentru intermediarii care respectă legea fără a înăspri condițiile de intrare pe piața consilierii fiscale.
Elveția publică un proiect legislativ privind Pilonul II
Miercuri, 17 august, Elveția a deschis o procedură de consultare cu privire la proiectul legislativ de implementare a Pilonului II (impozitarea minimă a companiilor mari). Elveția a ales să acționeze în mai multe etape. Pentru început, o ordonanță va reglementa temporar impozitarea minimă în țară prin intermediul unui impozit suplimentar până la redactarea legislației corespondente. Scopul acestui impozit este de a asigura impozitarea minimă a grupurilor corporative cu vânzări de peste 750 de milioane de euro la nivel global. De asemenea, ordonanța specifică modul în care vor fi distribuite veniturile din acest impozit suplimentar la nivelul cantoanelor din Elveției. Elveția a transmis că va analiza stadiul implementării în alte țări înainte de a decide momentul intrării în vigoare a reglementării. În prezent, preconizează că aceasta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Joe Biden a promulgat proiectul de lege referitor la fiscalitate și climă
Marți, 16 august, președintele SUA, Joe Biden, a semnat proiectul de lege referitor la climă, sănătate și fiscalitate, numit „Inflation Reduction Act”. Pachetul investește în jur de 300 de miliarde de dolari în inițiative din domeniul climatic și al energiei, limitarea prețurilor medicamentelor cu prescripție medicală și implementarea noului impozit minim pentru corporațiile mari. Negocierile pentru un pachet de cheltuieli mai extins („Build Back Better Act”) au eșuat anul trecut. Cu toate acestea, potrivit raportărilor, propunerea SUA pentru impozitul minim inclusă în Inflation Reduction Act nu este aliniată la cadru general OCDE privind Pilonul II și chiar ar putea intra „în conflict” cu modul în care acordul ar funcționa în alte jurisdicții. Acest lucru ar fi generat îngrijorări că multinaționalele se vor confrunta cu o serie de complicații, iar numeroși observatori ar fi „sceptici” cu privire la faptul că propunerea SUA va fi considerată conformă cu impozitul minim global.
Comisia lansează apelul la aplicații pentru grupul informal de experți privind Mecanismul CBAM
Joi, 28 iulie, Comisia Europeană a publicat un apel la aplicații pentru membrii unui grup informal de experți care să furnizeze consiliere și expertiză referitor la anumite elemente ale implementării Mecanismului de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM). Grupul informal de experți va sprijini DG TAXUD să finalizeze metodele pentru monitorizarea, raportarea, cuantificarea și verificarea emisiilor încorporate în produsele din sectoarele din domeniul de aplicare al CBAM și în etapele incipiente ale întocmirii legilor de implementare, înainte de trimiterea lor la comitetul de comitologie relevant, a transmis Comisia. Deși grupul de experți va fi format în parte din autoritățile statelor membre, aplicațiile din partea altor organizații cum ar fi asociațiile de afaceri și ONG-urile sunt, de asemenea, binevenite. Termenul limită pentru transmiterea aplicațiilor este 15 septembrie 2022.
Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF