Legea nr. 159/2021. Principalele prevederi

CECCAR
Conf. univ. dr. Marcel VULPOI, expert contabil
Reprezentant al CECCAR în VAT Expert Group

Recent au fost publicate în Monitorul Oficial, așa cum a informat CECCAR Business Magazine, modificările aduse schemei de ajutor financiar pentru întreprinderile din domeniul HORECA, aprobate prin Legea nr. 159/2021. Redăm, în continuare, principalele prevederi ale actului normativ.

Principalele prevederi

1. Se stabilește cadrul legal cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de finanțare din fonduri publice naționale și/sau din fonduri externe pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19.

2. Sunt redefiniți beneficiarii ajutorului de stat ca fiind structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, structuri de alimentație, înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României, agenții de turism licențiate, ghizii de turism atestați și organizatorii de evenimente, care își desfășoară activitatea pe teritoriul României și care primesc ajutor de stat, conform acestei scheme, deținute de sau organizați ca întreprinderi înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, a OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările și completările ulterioare, a OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016.

3. Se abrogă prevederea conform căreia, în vederea acordării ajutorului de stat, reprezentanții furnizorului au obligația să verifice eligibilitatea cheltuielilor și legătura acestora cu activitatea pentru care solicitantul aplică.

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.