Noi măsuri cu impact fiscal – OUG nr. 53/2020

Conf. univ. dr. Mirela PĂUNESCU
Conf. univ. dr. Adriana Florina POPA, reprezentant al CECCAR în VAT Expert Group
Conf. univ. dr. Radu CIOBANU

În noaptea dinspre 21 spre 22 aprilie a.c., a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 325/2020 Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) nr. 53/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Prin această nouă ordonanță de urgentă se aduc modificări în principal ordonanțelor de urgență date în contextul situației de urgență actuale, care vor fi prezentate în continuare.

1. Modificări aduse OUG nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

  • În lumina ultimelor modificări, de indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut disponibil profesioniștilor, așa cum sunt ei definiți de Codul civil, beneficiază și avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență, Pentru acest lucru, există condiția ca în luna pentru care solicită indemnizația să fi realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, iar acestea să depășească câștigul salarial mediu brut (5.429 lei). Indemnizația se plătește în baza declarației pe propria răspundere a avocatului privind îndeplinirea condițiilor de acordare, pe care o transmite la agenția pentru plăți și inspecție socială în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal.

Citiți mai multe în revista CECCAR Business Magazine.